Руският Исторически музей предлага да се изследва «Митът за любимия вожд»

Държавният исторически музей предлага да се изследва «Мита за любимия вожд». Така се нарича откритата изложба, посветена на историята на формирането на култа към Ленин и Сталин. Никога няма да бъде напразно изследването на мита, като особено състояние на съзнанието, исторически и културно обусловено. По повод митовете, руският философ Алексей Лосев казал знаменитата фраза : «Всё связано со всем и отражается во всём» ( „Всичко е свързано с всичко и се отразява във всичко“). Изложбата в Историческия музей показва и това, как митът, сътворен колективно и не безкористно, започва благоговейно да бъде приеман.

Как един обикновен човек, начело на немногочислена партия от 24 хиляди членове, успява през 1917 година да промени хода на световната история? Как само за четири години във властта, той създава невероятно мощна държавна система, която е надживяла своя създател 67 години? В какво се крие тайната на продължителността на мита за вожда?

„За руските селяни, особено след въвеждането на НЕП, Ленин е бил единствено признат вожд, който се е решил да изпълни вековния копнеж на народа: да защити селячеството, да му осигури работа и образование. Никога нито една, даже най-харизматичната личност,  с волеви качества и успехи, никога няма да стане вожд, ако тя не бъде призната от народа за свой предводител“, – отбелязва авторът на концепцията за изложбата Татяна Григориевна Колоскова.

Музеят на Ленин, открит  10 години след неговата смърт, е култивирал емоционална преданост на народа към партията на Ленин-Сталин…

Тук за първи път може да се видят гравюри от дореволюционната емиграция на Илич, неговото родословно дърво с еврейски, шведски и калмицки корени, картички, с които Крупская отново е е учила вожда да чете и смята след третия инсулт. Но митът-Ленин има малко общо с реалния Илич. Например, никога не е произнасял фразата «Мы пойдем другим путем!» и не е посещавал революционните събрания в Симбирск. Но на масите  са били необходими митове. Сталин е днешният Ленин.

„Когато разглеждах изложбата, у мен възникна мисълта: а защо репресии? И отговор има. Вижте: убивали са тези, които са познавали действителността. Защото техните знания, са реални знания за ролята, за образа. Богатири? В действителност те съвсем не са високи, неугледни хора…“ – обяснява Алексей Левкин.
А тези, които са се радвали да бъдат лъгани, са давали подаръци на Сталин . За 70 годишнината му, приятелските страни към подаръците са прилагали писма с подписи на народа. Българите – 5 милиона , чехите – 10 милиона. Монголците приложили 800 хиляди подписа към катинар, с пет ключа от гроба на Чингисхан.

„…Монголците създали легенда, че от север ще се появи велик човек, вожд, който ще им върне миналото величие. И такъв човек се появил“, – отбелязва кураторът на изложбата Олга Киташова.

След XX конгрес на КПСС зачеркват Сталин, а Ленин е култивиран като най-човешката личност…

http://tvkultura.ru/article/show/article_id/109996

M1 M2 M3 M4 M5 M6 M7 M8 M9 M10 M11 M12 M13