Руският добив на нефт през 2014-а година достигна рекордни постсъветски нива

През 2014-а година добивът на нефт в Русия удари рекордни постсъветски нива, показват данни на руското енергийно министерство.

Според оповестени днес данни производството през отминалата година достигна средно 10,58 млн. барела на ден, като това представлява повишение с 0,7% спрямо 2013-а година. Само в рамките на декември 2014-а година производството на петрол и природен газ в Русия успя да достигне цели 10,67 млн. барела – най-високо ниво след разпадането на Съветския съюз.

Пикът в добива на „черното злато“ от 11,41 млн. барела на ден беше достигнат през далечната 1988-а година, когато Русия все още беше важна част от бившия Съветски съюз, според информация на Международната енергийна агенция. Тогава руският добив на нефт формираше около 90% от общия добив в Съветски съюз. В същото време Международната енергийна агенция прогнозира понижение на руския добив с 1% през 2015-а година.

През 1991-а година, в последните дни на Съветския съюз, Русия добиваше едва 9,24 млн. барела на ден – спад с цели 19% от върховете през 1988-а година. Според редица икономисти и анализатори, именно тогавашното рязко понижение на нефтения добив и падащите петролни цени допринесоха за разпадането на 70-годишната Съветска империя.

През 1996-а година, когато беше преизбран за втори мандат руския президент Борис Елцин, петролното производство в страната навлезе в тригодишен период на стагнация.

Руският добив на нефт падна с около 1% и през 2008-а година до 9,8 млн. барела на ден (първо понижение от десет години) с оглед колапс на междунардоните петролни цени в резултат на глобалната финансова и икономическа криза. Последва постепенно повишение на добива на „черно злато“ и през септември 2009-а година руският добив надвиши 10 млн. барела на ден за пръв път от края на ерата на Съветски съюз.

Интересно е и да се отбележи, че през 2010-а година Русия успя да надмине Саудитска Арабия като световен лидер на международните петролни пазари, тъй като по това време стартира разработването на редица нови руски находища на „черно злато“./БНР