Руският Генщаб обвини САЩ в разпалването на всички съвременни военни конфликти в света

Съединените Щати са едноличен инициатор на всички съвременни военни конфликти. Това заяви в петък началникът на главното оперативно управление на руския Генерален щаб Андрей Картаполов. Според него, заедно със съюзниците си САЩ за последните десет години повече от 50 пъти са използвали военна сила.

„Поръчители на всички военни конфликти са САЩ. Днес страните от Запада започнаха да се позиционират в качеството на главни „архитекти“ в системата от международни отношения, а САЩ са единствената свръхдържава в света“, каза генерал-лейтенант Картаполов по време на военно-научна конференция, посветена на 70-тата годишнина от Победата във Великата Отечествена война.

Това официално е отразено в обновената стратегия за национална сигурност на САЩ, представена от президента Барак Обама пред Конгреса на 6 февруари, припомни представителят на руския Генерален щаб.

„Провежданият от Белия дом курс на системно сдържане на Русия е обусловен от стратегическия стремеж на САЩ на всяка цена да запази водещите си геополитически и икономически позиции и да не допусне появата на нови центрове на сила“, предполага генералът.

Говорейки за използването на военна сила, Картаполов припомни, че „шест пъти операциите се провеждаха с решителни цели и са прераснали в локални въоръжени конфликти“. „Техните плачевни резултати са добре известни“, каза той.

По-рано командващият войските в Западен военен окръг (ЗВО) генерал-полковник Анатолий Сидоров заяви, че САЩ и съюзниците им на Запад водят срещу Русия първа фаза на хибридната война, става дума за умишленото дестабилизиране на обстановката в страната с политически и икономически мерки.

„САЩ, използвайки като повод увеличаването на интензивността на мероприятията по бойна и оперативна подготовка на Въоръжените Сили на Русия в западна стратегическа посока, както и присъединяването на Крим към РФ, формират образ на страната ни като агресор за европейските страни“, каза генералът.

Той припомни, че в Източна Европа е значително увеличено военното присъствие на Северноатлантическия алианс. „Антируският курс на военно-политическото ръководство на страните от Балтика позволи да се разгърнат допълнително на територията на Естония, Латвия и Литва разширени групи от състава на Трета механизирана дивизия на американската армия с обща численост до хиляда души“, съобщи той.

„Освен това, обстановката в региона се характеризира с провеждане на информационна кампания, чиято основна цел е развитието в обществото на устойчиви антируски настроения“, подчерта още командващият войските в ЗВО.