Калфин от Москва: Руският газ няма алтернатива, търсим начин за включване в „Турски поток“

Българското правителство не вижда алтернатива на доставките на руски газ за Европа и е готово да проучи условията на доставките на гориво към „Турски поток“, коментира българският вицепремиер Ивайло Калфин, който е в Москва, цитиран от „Интерфакс“.

Сега Европа се опитва да ограничи доставките на руски газ, но в момента няма алтернатива. Това е позицията на българското правителство“, заяви Калфин. Той отбеляза, че не вижда икономическа целесъобразност от намаляване на обема на доставките на руски газ в Европа.

„В момента Русия доставя около 40 процента от всичкия европейски газ, а в страните от Централна и Източна Европа този процент е 80 на сто“, изтъкна Калфин.

Според него има смисъл в съвместната работа и осигуряването на взаимноизгодни доставки на руски газ за Европа. Той обясни, че София ще проучи условията, при които Русия възнамерява да доставя газ за Турция. Калфин отбеляза готовността на България да повдигне въпроса на равнище ЕС и да разгледа възможността за „разделяне на потока“, както и възстановяването на проекта „Набуко“.

Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че България ще поиска проектът „Набуко“ да бъде размразен.

Източник: http://dnes.dir.bg