Руският външен министър Сергей Лавров: Изпитваме дълбоко уважение към дейността на Международното движение на русофилите

На 23 юли 2024 г. министърът на външните работи на Руската федерация С. В. Лавров се обърна с встъпителна реч по време на срещата с ръководители на неправителствени организации, които изпълняват проекти в областта на публичната дипломация.

Беше отбелязано, че огромното мнозинство от страните подкрепят един световен ред, който е равноправен, демократичен, полицентричен и основан на Принципите на Устава на ООН, провъзгласени през 1945 г., според които трябва да се има предвид цялото многообразието на съвременния свят, както и суверенното равенство на всички държави – големи и малки. Това са принципи, които западняците винаги пренебрегват. Западът никога, в нито един конфликт, не е заемал позиция, която да зачита суверенното равенство на всички държави.

„Сега се очертават контурите на един нов многополюсен световен ред. Народите искат да се зачита правото им сами да решават съдбите си, търсят нови, алтернативни на Запада, начини за решаване на различни проблеми и възможността да създадат система, която да служи на световната икономика, без да зависи от диктата на онези, които в момента емитират „резервни“ валути.

Възникват алтернативни центрове на власт, засилват се позициите на глобалния Юг и Изтока. Съответно позицията на световното малцинство, което нарича себе си „златния милиард“, отслабва. Те се опитват да задържат това, което е останало от предишното им привидно неоспоримо глобално господство в продължение на много векове. Стремежът да се запази това и да не се допускат възражения срещу позицията му на хегемон обяснява и желанието на Запада да нанесе „стратегическо поражение“ на Русия. И в същото време „да даде урок“ на тези, които поставят националните си интереси на преден план“, отбеляза министърът.

Той изрази надежда, че неправителствените и нестопанските организации ще продължат да допринасят за популяризирането на руския език и руската многонационална култура.

След това С. Лавров добави: „В същия дух възникна Международното движение на русофилите. Отнасяме се с дълбоко уважение към дейността на тази неправителствена организация. В България, където живеят президентът на тази структура Н. Малинов и други нейни членове, срещу тях е започнало истинско преследване само защото те поставят на международната арена въпроса за нормални отношения с Русия. Все повече хора се противопоставят на подобни неистови опити на Запада да „отмени“ всичко, включително нашата култура, история, да пренапише резултатите от Втората световна война и Великата Отечествена война, отхвърлят езика на шантажа, омразата и диктатурата.“

error: Съдържанието ни е авторско!