Руският балет на лед ще гостува във Велико Търново и София

За първи път в историята на Велико Търново замразяват Двореца на културата и спорта (ДКС) „Васил Левски”, за да представят на българската публика неповторимия Балет на лед на Санкт Петербург. Събитието ще се проведе на 26 ноември от 19:00 часа. Проектът е част от културната програма на града за кандидат за Европейска столица на културата-2019 г.

Сцената за първи път ще бъде замразена и ще се превърне в ледена пързалка. Едновременно с това ще бъде място за обичани по цял свят балетни произведения от Чайковски: „Лебедово езеро”, „Спящата красавица”, „Лешникотрошачката”, както и „Пепеляшка” и „Ромео и Жулиета” по Прокопиев, които звучат под диригентството на Лео Корхин.

След Велико Търново, артистите от Санкт Петербург ще гостуват и в София. Те ще изнесат своето ледено представление на 29 ноември в зала 1 на Националния дворец на културата(НДК). Специалните съоръжения ще бъдат доставени от Германия, а пързалката ще бъде с размери 12 на 20 метра и ще побере три тона и половина лед.

В Балета на лед на Санкт Петербург участват европейските и олимпийски шампиони по фигурно пързаляне Людмила Белоусова и Олег Протопопов, също и 20 от най-популярните състезатели на Русия. Фигуристите са известни още като „Господарите на спорта в Русия” заради многобройните им победи на състезания.

Спектакълът има огромен успех по цял свят. Танцували са както в големи зали, така и в по-малки театри, където да замразиш сцената и да танцуваш на нея, е истинско предизвикателство. Обичани са в Америка, Канада, Швеция, Швейцария, Германия, Китай, Испания, Корея, Тайланд, Гърция, Португалия, Ирландия, Финландия, Сърбия, Румъния, Словения, Турция, Южна Америка. Билетите за спектакъла вече са пуснати в продажба. Първите 300 билета ще са на промоционална цена.

в. Русия днес