Руските миротворци Приднестровието са поставени в условията на обсада от страна на Украйна и Молдова

Олег Беляков, съпредседател на Обединената контролна комисия (ОКК), контролираща зоната за сигурност на река Днестър, заяви пред вестник „Независимая газета“, че като блокира руските миротворци, Молдова нарушава мирния договор от 1992 г., съгласно който в Приднестровието са изпратени „сини каски“ от Руската федерация.

Беляков предупреждава, че руските миротворци са поставени в условията на обсада, наложена от Украйна и Молдова. Неговото изявление е отговор на предупреждението на директора на молдовския Център по предотвратяване на конфликти Юлиана Кифу, която заяви, че Молдова ще забрани пропускането на руски военен персонал през летището в Кишинев.
Фактически, по думите на ръководителя на приднестровската делегация в ОКК Олег Беляков, руските миротворци се намират в обсада. Снабдяването им чрез Украйна по земя и въздух е прекратено от 2014 г., а сега това е на път да стане и с молдовския коридор, който е и единствен. Беляков коментира, че „ако и този коридор бъде закрит, ще излезем от ситуацията, използвайки вътрешните си резерви – в Приднестровието има достатъчно вътрешни резерви, както и военно оборудване. За ротацията на батальоните от миротворци ще се използват приднестровци, които са едновременно и граждани на Русия. Впрочем, не е тайна, че това вече е практика. Правим всичко възможно нашият тил да бъде прикрит надеждно. Ние също така разчитаме на Русия, която се явява гарант на мира в Приднестровието и сме сигурни, че тя ще изпълня всичките си задължения по договора от 1992 г.“, обясни Беляков.
„Молдова също е длъжна да спазва този документ, тъй като той бе ратифициран от всички страни“, подчерта Беляков.