Руските космонавти проведоха 5 часа в открития космос

Руските космонавти Генадий Падалка и Михаил Корниенко прекараха над пет часа в открития космос и изпълниха всички поставени пред тях задачи.

В хода на работата в безвъздушното пространство космонавтите монтираха меки парапети на служебния модул „Звезда“, почистиха стъклото на илюминатор No 2 на модула и поставиха укрепващи елементи на антената за междубордова радиовръзка. След това те извършиха фотозаснемане на научната апаратура Expose-R, демонтираха записващ блок от плазмено-вълновия комплекс „Обстановка“ и взеха проби-намазки от слънчевите батерии номер 4 и в другите райони.

След това космонавтите измениха ориентацията на прибора на блока за контрол на налягането на малкия изследователски модул “Поиск”, и проведоха фотозаснемане на външната повърхност на руския сегмент от станцията.

Expose-R e експеримент на Европейската космическа агенция, провеждащ се в руския сегмент на станцията. Той се заключава в експонирането на образци от органични и биологични материали на външната повърхност на станцията в условията на открития космос.

Експериментът „Обстановка“ е руско изследване, насочено на определянето с помощта на специална апаратура на плазмено-волтовите процеси, свързани с проявата в йоносферата на слънчево-земни връзки и наблюдения върху влиянието на електромагнитните смущения на изкуствени съоръжения и живи организми.