Руските космонавти кацат на Луната до 2030 година

От руската космическа агенция „Роскосмос” разказаха кога може да се случи кацането на руски космонавти на Луната.  

„Кацането на повърхността на Луната се очаква някъде между 2027-2028 година”, Това каза в ефира на радио „Ехото на Москва” ръководителят на научно-техническия съвет на агенцията и Обединената ракетно-космическа корпорация Юрий Коптев.  Той уточни, че за цялата програма по кацането на Луната може да са необходими около 500 милиарда рубли, съобщи ТАСС.

Лунната програма в 2028-2029 година ще бъде безпилотна, а от 2029 година до 2030 година се планира пилотируем полет до Луната, каза на свой ред шефът на космическата агенция Роскосмос Игор Комаров. „За това е необходимо работата да започне още сега“, подчерта той. По думите му, Роскосмос, в момента работи по всичките предварителни стадии.

Комаров съобщи още, че потенциалният изпълнител на новата руска свръхтежка ракета-носител вече е избран. „Не се отказваме от свръхтежкия носител. Разглеждаме редица проекти и вече сме избрали потенциалния изпълнител“, каза той.

По-рано бе съобщено, че РКК „Енергия“ най-много съответства на изискванията на Роскосмос. По думите на Комаров, за момента лунната си програма агенцията ще реализира с помощта на тежката ракета „Ангара“, която се планира да бъде изстреляна от космодрома „Восточний“ през 2024 година.