Руските войски преминават проверка на бойната готовност

Близо 800 морски пехотинци в Дагестан и Астраханска област в Русия са вдигнати под тревога в рамките на проверка на бойната готовност, съобщиха от пресслужбата на Южен военен окръг (ЮВО).

„Внезапна проверка на бойната готовност на подразделенията на морската пехота е проведена в Каспийската флотилия (КФл). Проверката е проведена под ръководството на командващия Каспийската флотилия контраадмирал Игор Осипов в рамките на плановите проверки на съединенията и воинските части на КФл през летния период на обучение“, се казва в съобщението.

В Крим повече от десет ударни хеликоптера Ми-28Н и Ми-35М участват в плановите тридневни летни тактически учения с изстрелване на неуправляеми ракети и стрелба от оръдия в Кримския полуостров, съобщиха още от пресслужбата на ЮВО.

„По време на изпълняването на учебните задания на авиационния полигон Опук военните пилоти ще отработят откриване и разпознаване на различни наземни цели, хеликоптери и ниско летящи нискоскоростни самолети на условен противник и тяхното унищожаване“, отбелязват от ЮВО.

В окръга уточниха още, че на хеликоптерите предстои да поразят над 20 цели с изстрелване на неуправляеми ракети калибър 80 мм и огън от 30-мм авиационни оръдия. Общо се планира да бъдат изразходвани над 50 ракети и около хиляда снаряда.

„Особеността на учението се състои в изпълняването на бойни пускове от пределно ниски височини, когато хеликоптерите осъществяват боен заход към цел за естествено прикритие и след поразяването й, отново се скриват“, отбелязват още от пресслужбата на ЮВО.

Едновременно с това ще се проведат и учения със зенитен ракетен полк, в хода на които военните ще извършат марш и ще отблъснат удар на условен противник от въздуха, съобщиха от окръга.

В сряда в Средиземно море, край бреговете на Египет, започна активната фаза от руско-египетските учения „Мост на дружбата – 2015“, съобщи официалният представител на Черноморския флот, капитан от 1-ви ранг Вячеслав Трухачов.

„Сутринта корабите на ВМФ на Русия и ВМС на Египет напуснаха пристанище Александрия и поеха към районите, определени за изпълнението на задачите от ученията“, каза той.

По думите на офицера, през следващите няколко денонощия корабите на двата флота ще проведат учения за организиране на противовъздушна отбрана, търсене и спасяване, аварийно изтегляне на кораб, предаване на товар в движение от хеликоптер, проучване и оглед на подозрителен плавателен съд.

От Русия в маневрите участват ракетният крайцер „Москва“, ракетният кораб на въздушна възглавница „Самум“, както и големият морски танкер „Иван Бубнов“ и морският влекач МБ-31. В морето към отряда ще се присъедини също и големият десантен кораб от Балтийския флот „Александър Шабалин“.