Руските военни ще се обучават на нова бойна тактика, основана на опита от съвременните конфликти

Новата учебна година в обединенията, съединенията и воинските части на всички видове и родове войски на Въоръжените сили (ВС) на РФ започна във вторник – военните пристъпиха към поредния цикъл от учебно-бойна подготовка, съобщиха от пресслужбата на министерството на отбраната на РФ, предаде ТАСС.

През новата учебна година основните приоритети ще бъдат „повишаването на качеството на подготовката на войските при запазването на високата интензивност на бойното обучение“, отбелязват от ведомството. „Особено внимание ще бъде отделено на въвеждането в практиката на обучение на нови методи за тактически действия, основани на бойния опит и този на съвременните въоръжени конфликти“, уточниха от министерството.

Министерството на отбраната ще отдели голямо внимание на междувидовите и двустранните учения, на които авиацията ще се пребазира на оперативни летища, а войската ще бъде прехвърляна на непознати полигони. Продължават внезапните проверки на бойната готовност, а главното учение на ВС ще бъде стратегическото командно-щабно учение „Кавказ – 2016“.

В армията ще бъдат въведени нови програми за подготовка. „През 2016 г. във Въоръжените сили ще бъде проведена апробация на новата програма за бойна подготовка на подразделенията (НИР „Колесо“), създадена да премахне шаблонността в обучаването на личния състав и за провеждане на целенасочена подготовка на подразделенията за провеждане на бойни действия в различни условия на тактическите задачи“, заявиха от военното ведомство.

През 2016 г. ще бъде завършено и създаването на автоматизирана система за планиране и мониторинг на бойната подготовка на ВС. Системата ще осъществява обективен автоматизиран контрол на бойното обучение, а данните ще се изпращат в Националния център за управление на отбраната на РФ.

Министерството на отбраната ще продължи активно да използва в подготовката на военнослужещите елемента на съревнованието: следващата година през есента ще се състоят вторите „Армейски международни игри“, където военните на РФ ще се състезават с чуждестранни отбори. Отборите, които ще участват в Игрите от руска страна ще се определят в рамките на общоармейски съревнования, които ще обхванат на практика всички видове и родове войски във всички военни окръзи в Русия.

През 2015 учебна година, която приключи на 30 ноември, във ВС бяха проведени близо 5 хил. мероприятия по бойна подготовка, над 30 % от които с междувидов характер. Главното мероприятие бе стратегическото командно-щабно учение „Център-2015“, в което участваха около 95 хил. военни, над 7 хил. единици въоръжение и военна техника, до 170 самолета и 20 кораба.