Рускиня остана без крак и ръка в Сирия, спасявайки децата си от мина

Рускинята Ирина Баракят бе ранена в Сирия, след като закрила с тялото си децата си от попадналия в дома й снаряд. Жената загуби десния си крак до коляното, а китката на дясната ѝ ръка бе ампутирана, предаде РИА Новости.

Ирина Баракят живее в Сирия вече 13 години. Там тя създава семейство и ражда три деца – двама сина и една дъщеря.

Трагедията се случила, докато тя и децата ѝ обядвали в дома на свекъра ѝ. Изведнъж в прозореца се забила мина, изстреляна от джихадистите.

„Ние току-що бяхме седнали. Още дори не си бяхме казали „здравей“, когато изведнъж се чу страшен тътен. Това не може да се опише с думи. Такъв тътен никога и никъде не съм чувала. Просто няма с какво да го сравня“, спомня си Ирина.

„Разбрах, че трябва да се действа мигновено“, споделя рускинята изживения ужас.

Когато отворила очи тя видяла свекъра си. Мъжът не дишал. Съпругата му била ранена. Попадналият в дома снаряд се разлетял на стотици шрапнели.

И лекарите, и роднините на Ирина казват, че саможертвата на жената е спасила живота на децата.

Големият й син има няколко сериозни рани, но животът му е вън от опасност. Състоянието на Ирина лекарите оценяват като стабилно, но тежко.

„По-малките деца на са пострадали, тъй като Ира е поела удара върху себе си. Бихме искали да я изпратим в Москва в добра болница, където да й окажат необходимото лечение. По никакъв начин не омаловажаваме професионализма на сирийските лекари, но все пак по време на война може да има недостиг на лекарства. А и най-добрите доктори напуснаха страната. Затова би ми се искало тя да се лекува в Русия“, заяви пред журналисти една от приятелките на Ирина Наталия Троцкая.

Руската общност е събрала необходимата сума за лечението и лекарствата за Ирина в Сирия. Но роднините и близките на пострадалата се надяват, че тя ще получи квалифицирана помощ в родината си.