Руска агенция алармира: Ескадрен миноносец на САЩ навлиза в Черно море!

Eскадреният миноносец „Рос” от ВМС на САЩ ще навлезе в акваторията на Черно море на 21 май, съобщава РИА-Новости, позовавайки се на военно дипломатически източник. Сега в Черно море няма нито един кораб от нечерноморска държава.

Според открити източници, „Рос” е снабден с бойна информационна управляваща система Aegis, пускови установки за крилати ракети Tomahawk, зенитни ракети RIM-156 SM-2 или противоподводни ракети RUM-139 VL-Asroc, различно картечно-оръдейно въоръжение. Корабът може да приеме на борда си един вертолет SH-60 Seahawk.

След изостряне на ситуацията в Украйна командването на НАТО прие решение за активиране на морската дейност в непосредствена близост край бреговете на Русия.

През март тази година в Черно море навлезе отряд от шест кораба на Алианса, който проведе няколко съвместни учения с ВМС на Турция и Румъния.

Съгласно конвенцията Монтрьо за статута на проливите, военни кораби на нечерноморски страни могат да се намират в неговата акватория не повече от 21 денонощия, като са въведени съществени ограничения по клас и тонаж. Според МВнР на Русия корабите на САЩ в Черно море често надвишават установените в конвенцията срокове. /БЛИЦ