Руската хуманитарна помощ се движи към Луганск

Колоната с руската хуманитарна помощ за Украйна започва движение към Луганск, съобщи ИТАР-ТАСС. Първата група се състои от 32 камиона, натоварени с хранителни продукти и вещи от първа необходимост, предназначении за жителите на Източна Украйна.

В началото на август във връзка със създалата се ситуация в източните региони на Украйна,  Русия предложи на Съвета за сигурност на ООН да изпрати междинародна мисия с руска  хуманитарна помощ.

На 12 август колоната от 280 бели „Камаз”-а потегли от Москва.

Русия реши да действа – колоната започна да се придвижва към Луганск, съобщават от руското външно министерство.

„Дадени са всички необходими гаранции за сигурност при преминаването на хуманитарния конвой. Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) официално призна наличието на такива гаранции“, заявяват от министерството.

„За това знаят и в онези столици, където неуморно демонстрират „повишена загриженост“ от положението в Югоизточна Украйна. Поставянето на все нови и нови изкуствени изисквания и предлози вече се превърна в издевателство“, подчертава руското дипломатическо ведомство.

„Не можем повече да търпим подобен произвол, откровени лъжи и неспособност за договаряне. Всички предлози за отлагане на доставката на помощи на хората в района на хуманитарната катастрофа са изчерпани и затова руската страна е взе решение на действа. Хуманитарният конвой тръгва към Луганск“.

„Ние сме готови колоната да бъде съпроводена от сътрудници на МКЧК, както и за тяхното участие в разпределянето на помощта“, отбелязва руското МВнР, като изрази увереност, че в акцията ще могат да участват и представители на Руския Червен кръст.