Руската Украйна е против киевската хунта

По-големите градове в югоизточна Украйна са в постоянни протестни акции срещу сегашните власти в Киев. Напомняме, че вчера от привържениците за федерализация на Украйна бяха превзети  административните сгради в Луганск, Донецк и Харков, съобщи РИА Новости.

Днес по-рано министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков съобщи, че превзетата от проруски активисти административна сграда в Харков е освободена. Акция на протест премина и в Одеса, където се събрали протестиращи срещу политическите репресии. Според експерта,  има няколко възможни реакции от страна на Киев. Едната от тях е,  да се започнат преговори, да се отменят президентските избори през май, да се приеме нова конституция, в която ще бъде определен федералния статут и официализирането на двата езика (украински и руски).

«Възможен е вариантът за силово потискане на протести, чрез използване на оръжия, което ще предизвика корено различна реакция, защото хората ще се противопоставят и тогава ще се стигне до гражданска война. Другия вариант е да се направи така, както направиха украинските власти в Крим, те изчакаха всичко да се нареди от само себе си», заяви пред РИА Новости Ищенко.

Той поясни, че митингуващите са против правителството в Киев и изискват федерализация на регионите, макар да нямат конкретни изисквания, тъй като все още не е създадено собствено правителство. «Например в Донецк исканията са, да бъде създаден народен областен съвет и да се приеме решение за провеждане на референдум. Става дума за раферендум за федерализация на Украйна, именно за това се говори в момента в средите. Но нали разбирате, че в Крим също парламентът обсъждаше това, полуостровът да бъде федерализиран, а накрая се все решение да бъсе присъединен към Русия», каза Ищенко.

Напомняме, че от март месец всяка събота и неделя в Югоизточна Украйна се провеждат митинги, а мотивите са – не признаване на легитимността на новите губернатори на регионите, назначени от новите власти в Киев, след отстраняването на президента Виктор Янукович.