Руската православна църква прекрати контактите си с протестантите в Шотландия и Франция

Руската православна църква е принудена да прекъсне официалните си контакти с протестантите в Шотландия и Франция заради признаването от тяхна страна на еднополовите бракове. Това се казва в изявление на Отдела за външни църковни връзки (ОВЦВ) на Московската патриаршия.

Генералната асамблея на Шотландската църква на 16 май 2015 г. разреши ординацията (посвещаването в сан) на представители на сексуалните малцинства, свързани в „граждански съюз“, а на 17 май синодът на Обединената протестантска църква на Франция допусна възможността за благословия на така наречените еднополови бракове.

„Руската православна църква с дълбоко разочарование прие тези решения на протестантските църкви в Шотландия и Франция, тъй като те са несъвместими с нормите на християнския морал“, се отбелязва в изявлението на ОВЦВ. „Със скръб констатираме, че днес ние имаме нови разделения в християнския свят – не само по богословската тематика, но и по нравствените въпроси“, се казва още в документа.

„Принудени сме да преразгледаме формата на отношенията си с църквите и общностите, погазващи принципите на традиционния християнски морал. Отделът за външни църковни връзки не вижда перспективи в по-нататъшното поддържане на официални контакти с Църквите на Шотландия и Обединената протестантска църква на Франция“, категорични са авторите на изявлението.

По-рано, през 2003 г., Руската църква преустанови контактите си с Епископалната църква в САЩ заради това, че тя ръкоположи за епископ хомосексуалист. Сходни причини предизвикаха прекратяването на отношенията на РПЦ и с Шведската църква през 2005 г., когато тя прие решение да благослови еднополовите бракове.