Руската подводница „Ростов на Дон“ се намира в близост до бреговете на Сирия

Извършващата междуфлотски преход подводница от проект 636.3 „Ростов на Дон“ от Черноморския флот е навлязла в източната част на Средиземно море и в момента се намира в близост до сирийското крайбрежие, съобщи във вторник пред „Интерфакс“ източник, запознат със ситуацията.

„В арсенала на подводницата има крилати ракети „Калибър-ПЛ“, аналогични на тези, които бяха използвани от корабите от Каспийския флот срещу обекти на терористичната групировка „Ислямска държава“, каза събеседникът. С официална информация за местонахождението на подводницата „Ростов на Дон“ агенцията не разполага.

Дизел-електрическата подводница (ДЕПЛ) „Ростов на Дон“ след изпитанията на системите за въоръжение в Северния флот започна преминаване в базата на Черноморския флот, след заход в Кронщат в Балтийско море. Първата подводница от този проект – „Новороссийск“ – е пристигнала в Черноморския флот на 16 септември. През юни е вдигнато знамето на третата по ред подводница от проекта 636.3 „Стари Оскол“. До края на 2015 г. в състава на ВМФ ще бъде предадена и четвъртата подводница – „Краснодар“. В активната фаза на строителството в „Адмиралтейската корабостроителница“ (влизаща в състава на Обединената корабостроителна корпорация) се намират още две подводници от проект 636.3 – „Колпино“ и „Велики Новгород“.

Подводниците от проект 636.3 се отнасят към трето поколение и са развитие на проектите 636 и 877. Те са смятани за едни от най-малошумните в света. Скоростта им достига 20 възела, а пределната дълбочина на потапяне е 300 м. Автономността на плаването на подводницата е 45 денонощия, а екипажът е съставен от 52 души. Подводната водоизместимост е около 4 хил. тона. Особеността на подводниците от проект 636.3 е оборудването им с комплекс от ударно ракетно въоръжение „Калибър ПЛ“, както и обновено радиоелектронно оборудване.