Руската камерна филхармония „Санкт Петербург“ за първи път свири в България

Един от най-елитните оркестри от световния подиум ще поднесе концерт с емблематични музикални теми от филмовата индустрия. На 31 август от 21 ч. предстои среща на варненската публика с изявените музиканти на високия клас на руската школа -възпитаниците на Държавната консерватория „Римски-Корсаков“, основали Руската камерна филхармония „Санкт Петербург“ и концертиращи днес в най-престижните зали на големите градове в Европа и по света.
Като подарък за филмовата гилдия и за вярната варненска публика на сцената ще излезе като солист с харизматичната тема за хармоника на Енио Мориконе от филма „Едно време на Запад“, от филма „Вине-ту“ и др., човека-хармоника Рене Гизен. Днес, достигнал вече 78-го-дишна възраст, Рене Гизен ще пристигне от Берлин за първата си визита в България и ще ни разкаже как преди много години се е явил на кастинга на Мориконе за култовия уестърн и впоследствие е изсвирил безброй пъти темата от филма заедно с филхармониите на Берлин, Луизиана, Ню Орлеанс и др., превърнала се в златна класика и днес, и занапред. Публиката във Варна ще има удоволствието да чуе популярната тема в аранжимент за симфоничен оркестър.
На сцената под палката на диригента на оркестъра Юрий Гилбо ще свири и Майкъл Гершуин – цигулка, концертмайстор на квартета „Гершуин“ със световна концертна практика и популярност. Ще бъде аплодиран като солист и Роман Купершмид -кларинет, известен като „Руския диамант“, един от най-младите таланти на Русия. Концертмайстор – водач на първи цигулки, ще бъде Владимир Бродски – представител на руско-американската школа, виртуоз от най-висока класа, популярен солов изпълнител.
Руската камерна филхармония „Санкт Петербург“ е един от най-търсените камерни оркестри в Европа. Известни са най-вече с експресивността, с която свирят солисти и оркестранти, с изключителното умение и техничност на изпълнителите и с изяществото на легендарния руски звук в съчетание с европейските традиции от най-висока класа. Оркестърът отразява впечатляващо степента на музикалния талант в руската школа, както и високия стандарт на музикалното образование в Русия. Изключително широката гама от репертоар – от бароков до модерен, превръща оркестъра в един от най-солиращите камерни ансамбли не само в Европа, но и по света. В календара на филхармонията концертните вечери и матинета са заели почти всяка дата за години напред, в най-престижните концертни зали.
Възхваляваната виртуозност на оркестъра и специфичното качество на звука са причина за ярки концертни прояви с международни звезди като Найджъл Кенеди, Дейвид Гарет, Миша Майски, Мстислав Ростропович, Игор Ойстрах, Лиана Исакадзе, Микис Теодоракис, Гиора фейдман, Андрей Гаврилов, Елена Башкирова, Дейвид Гарет, Нина Кор-ти и Сергей Накаряков.