Руската армия ще получи нови оръжия за над 130 милиарда рубли

Русия ще изразходва за модернизация на въоръженията си над 130 милиарда рубли. Това заяви руското министерство на отбраната по време на международния военнотехнически форум „Армия-2016“, започнал в понеделник в Московска област, пише „РБК“.

На изложението вече са подписани няколко десетки договора на обща стойност повече от 150 милиарда рубли. Най-големи са 17-те договора, сключени от руското военно ведомство с 6 предприятия.
Сред очакваните доставки за руската армия изданието посочва над 100 от най-новите за страната танкове „Армата“, 42 самоходни артилерийски установки, 6 подводници за Тихоокеанския флот, пробна партида изтребители от пето поколение Т-50 и три малки ракетни корвети, способни да носят крилати ракети с голям обсег „Калибър“.

Държавната поръчка за отбрана цели да се увеличи делът на новата техника в руската армия на 70 процента, цитира вестникът зам.-министъра на отбраната Юрий Борисов.

Същевременно износът на руски оръжия в чужбина за осемте месеца на годината е достигнал 7 милиарда долара. До края на 2016 г. компанията „Рособоронекспорт“ планира да продаде въоръжения за още 6 милиарда долара, заяви зам.-генералният директор Сергей Гореславски.

Според цитирани в статията руски и чуждестранни източници от структурите за военнотехническо сътрудничество предстои Русия да продаде например хеликоптери Ми-35 на Нигерия, а Египет преговаря за покупка на Ка-52К. Продължават доставките на руски зенитно-ракетни системи С-300 за Иран, а с Бразилия се договаря сделка за друг комплекс – „Панцир-С1“. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е подписал тези дни споразумения за военно сътрудничество в ред области с Боливия, Катар и Танзания, допълва „РБК“.

Източник: Медиапул.бг