Руската армия разработи нов „убиец на артилерийски батареи“

Споразумението между Русия и НАТО беше нарушено от пристигането на бронирана бригада от САЩ в Полша. Това обявиха от правителството на Русия, цитирани от руските медии и news.bg.

Ген.-майор Игор Конашенков, говорител на руското военно министерство, подчерта, че острите критики в страните от Прибалтика и Полша срещу съвместните руско-беларуски военни учения „Запад-2017“ са били използвани като извинение за действията на Пентагона.

 След като американските сили сега имат механизирана дивизия на руската граница, присъствието изобщо не е „незначително“, както твърдят НАТО и правителството във Вашингтон, добави Конашенков. Пентагонът вече е имал бронирата бригада в Полша.

Междувременно Москва може да се оттегли от Съвета Русия – НАТО, ако САЩ продължават да укрепват военното си присъствие в Полша и Прибалтика, изтъкна заместник-председателят на Комисията по отбрана и сигурност към Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Франц Клинцевич.

Бронираната бригада на САЩ в Полша е част от укрепването на източния фланг на НАТО, предприето заради действията на Русия, които тревожат страните от Източна Европа, а именно – анексирането на Крим от Украйна през 2014 г. и подпомагането на проруските сепаратисти в Източна Украйна.