Руската академия на науките: Американските учени вероятно са приели леден къс с огромни размери за девета планета

Американските учени вероятно са приели леден къс с огромни размери за още една планета в Слънчевата система. Това заяви пред ТАСС заместник-директорът на Института за космически изследвания към Руската академия на науките, завеждащ отдела по физика на планетите и малките тела в Слънчевата система Олег Корабльов.

„Няма никаква девета планета в Слънчевата система – заяви той. – Откритият от американските учени обект е много отдалечен от Земята и изследването му е много трудно. Колегите от САЩ решиха, че той въздейства върху планети джуджета. Въз основа на движението им учените заключиха, че откритият от тях леден къс може би е планета. Днес е изключено дори Плутон да е класически тип планета, тъй като орбитата му се различава от тази на останалите планети. Затова е твърде рано да се говори, че е открита девета планета в Слънчевата система“, казва Корабльов.

Той напомни, че зад орбитите на отдалечени планети в Слънчевата система има много обекти, които се изследват от астрономите. Сред тези обекти бе открито ново небесно тяло с претенции да бъде признато за планета в Слънчевата система.

„За да се докаже подобна версия, е нужно да се обработи огромно количество данни и да се извършват редовни наблюдения – отбеляза ученият. – Преди всичко обаче това загадъчно тяло не се вижда заради голямата му отдалеченост и липсата на слънчева светлина в района, който е като забравено от Бога място.“