Русия ще субсидира кредитите на чуждестранни фирми, които изнасят руски храни

Руският министър на селското стопанство Александър Ткачов представи плановете на оглавяваното от него ведомство за субсидиране на кредитите, отпускани на компании от чужбина, които внасят в съответните страни храни, произведени в Русия, съобщи ТАСС, цитиран от sinor.bg.

„Сега работим много активно с Руския експортен център, където наистина ще използваме държавна подкрепа – ще субсидираме кредити за купувачи от чужбина”, каза Ткачов. Центърът ще действа като посредник – ще подбира кандидатите, ще оценява финансовото им положение и ще води диалога с тях, уточни той.

По думите му практиката е широко разпространена и в други държави.

Министърът добави, че в рамките на проекта за подпомагане на износа руските производители „ще получават подкрепа по програмите за кредитиране, застраховане, участие в изложби, както и компенсации на логистичните и транспортните им разходи”.

Наскоро руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че продукцията на руския аграрно-промишлен комплекс трябва да отговарят на изискванията на регулаторните органи на страните, където се изнасят. Тогава Медведев отбеляза, че в рамките на един от проектите, отнасящ се до износ на продукция на аграрно-промишления комплекс, руските власти планират създаването на цялостна система за подкрепа и развитие на износа на храни.