Русия ще се обърне към ООН заради отнетите от семействата им деца зад граница

Упълномощеният при президента на РФ по правата на детето Павел Астахов заяви, че Русия ще постави пред ООН въпроса за отнемането на руски деца от семействата им, като това се случва най-вече в Норвегия.

По-рано Астахов обяви, че руската дипломация е запозната с 19 случая на отнемане на руски деца от родителите им в Норвегия, като поясни, че става дума не само за постоянно живеещи в страната руски граждани, но и за временно пребиваващи такива.

„Ние смятаме да внесем този въпрос за разглеждане в Комитета по правата на детето в ООН, да го поставим пред специалния представител на Генералния секретар на ООН, за да бъде разгледана порочната практика за отнемане на деца, на първо място в Норвегия… Това е нужно, за да покажем на Норвегия необходимостта от съблюдаване на международните норми”, заяви Астахов пред журналисти в Минск.

Той съобщи също, че в най-скоро време в руското външно министерство ще бъде проведено заседание, където ще бъде прието решение относно това „какви предложения ще представим на норвежката страна”. „Ние също така ще настояваме за двустранни консултации, за да ни бъде обяснено защо не се съблюдават международните споразумения, в това число и конвенцията за правата на детето”, каза Астахов.

„Петгодишно момче не може да види консула 34 дни, не получава преводач, и семейството му трябва лично да си наеме адвокат. Подобни действия са безчовечни и, от моя гладна точка, изглеждат съмнително”, заяви упълномощеният по правата на детето.

Според него, властите в Норвегия по този начин решават „въпроса с демографския спад”. „Те избират деца на чужденци, посетители или хора , пребиваващи временно в страна. Скоро ще започнат да отнемат деца и на туристи”, каза Астахов, като поясни, че за една година в Норвегия са отнети от родителите им повече от две хиляди деца, които после не са върнати обратно.

Тези дни стана известен поредният такъв случай, когато на руската гражданка Елена Кузнецова й бяха отнети и двете деца. Това се случило поради оплакване от страна на етърва й, според която „майката не се справя със задълженията си”. Доносницата получила правата за отглеждане на двете дечица, както и солидна материална помощ в двоен размер от норвежките власти.