Русия ще проведе уникални изпитания на космически лазер

Федералната космическа агенция на Русия (Роскосмос) планира да проведе уникален експеримент – да създаде безжично предаване на енергия в космоса. Това пише руската агенция РИА Новости, позовавайки се на руския вестник “Известия”.

Вместо жици учените планират да използват лазерен лъч, по който енергията от борда на руския сегмент МКС ще се предава на транспортния кораб “Прогрес”. При това корабът ще бъде отдалечен от МКС на около 1,5 километра, пише в статията.

Експериментът се подготвя от специалисти от Ракетно-космическата корпорация (РКК) “Енергия”.

“В експеримента участват водещите лаборатории в страната и днес вече имаме фотоелектрически преобразуватели с ефективност около 60%”, изданието цитира ръководителя на отдела по енергийни системи на космическите средства от ново поколение на РКК “Енергия” Вячеслав Тугаенко.

Според Тугаренко на базата на РКК “Енергия” вече е подготвена писта за отработване на системата по насочване на лъча.

Според изследователи възможността за предаване на електроенергия от космически апарати с мощни енергийни инсталации до други космически апарати, на които ще бъдат монтирани преобразуватели, отваря нови хоризонти в изследването на космическото пространство.

Идеята за зареждане на спътници в открития космос се обмисля от учени още от средата на миналия век. Според член-кореспондент на руската Академия по космонавтика Андрей Йонин зареждането в космоса е необходимо, когато става въпрос за уникален и скъп спътник. Освен това, зареждането от дистанция ще бъде от полза и за военните апарати, пише РИА Новости, позовавайки се на “Известия”.