Русия ще предприеме мерки в случай на изгонване на представители на руските спецслужби

Русия ще предприеме адекватни мерки в случай на изгонване на представители на руските спецслужби от Европа, САЩ и Канада, съобщи пред РИА Новости директорът на Руския център за стратегически изследвания (РИСИ), генерал-лейтенант от Службата за вътрешно разузнаване (СВР) Леонид Решетников.

По този начин Решетников коментира публикуваната в западните медии информация за това, че страните от Запада могат да приемат решение за изгонване на работещите на територията на страните им сътрудници на руските спецслужби в случай, че Москва реши да предприеме военни действия в Украйна. Количеството изгонени от РФ агенти ще бъдат значително повече, подчерта Решетников.

„Ако Западът приеме съгласувано колективно решение за изгонване на руските представители на спецслужбите от техните страни, то в такъв случай, в обратна посока, от Русия, ще си тръгнат цели ешелони от чужди шпиони и агенти“, заяви директорът на РИСИ.

Официалният представител на СВР на Русия отказа да коментира ситуацията.

Подобен случай имаше през 1983 г., когато от Франция бяха изгонени 47 съветски представители, които бяха обвинени в шпионаж. Същото количество французи тогава напусна СССР.

Френската преса днес писа за евентуалното приемане на решение на Европа за изгонване от страните на ЕС на представителите на руските спецслужби, ако Русия въведе войските си в Украйна.

Според анализатори, това е просто вестникарска провокация, замислена от американците с цел европейците да бъдат спасени от горчивия вкус на скорошния шпионски скандал във ФРГ, в който се оказа замесено американското ЦРУ.