Русия ще подкрепи избора на Крим

Днес стана ясно, че Русия ще подкрепи „свободния и демократичния избор на населението на Крим и населението на Севастопол“, заяви говорителят на долната камара на руския парламент Сергей Наришкин в Москва по време на срещата с делегация на Върховния съвет на Крим начело с неговия председател Владимир Константинов, съобщи ИТАР-ТАСС.
„Ние също си даваме сметка, че решението на Върховния съвет на Крим за встъпване на автономията в състава на Русия като субект е прието по силата на острата политическа криза в Украйна, че е свързано със стремежа да бъде осигурено запазването на правата и свободите на гражданите“, отбеляза говорителят, пояснявайки, че освен това, решението е обусловено „по причини от исторически, духовен и мирогледен характер“.

В дневния ред на разговорите беше включен и въпросът за издаването на паспортите на жителите на полуострова в случай на присъединяване на автономията към състава на Руската Федерация.

Председателят на Върховния съвет на Крим Владимир Константинов заяви: „Ние трябва да направим всичко, за да се събере отново с Русия не само Крим, но и цяла Украйна“.

Говорителят на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко съобщи, че Горната камара на руския парламент ще подкрепи решението на референдума, ако по-голямата част от жителите на Крим бъдат единодушни в него. „В случай че, народа на Крим реши на референдума, автономията да се присъедини  към състава на Руската Федерация, ние безусловно ще подкрепим това решение“, заяви Матвиенко. Тя подчерта, че Крим избра най-демократичната форма за провеждане на референдум, като най-висша форма на изразяване на позициите на гражданите. „Парламентът като легитимен орган на властта има право на провеждане на референдум“, допълни Матвиенко, подчертавайки описаните условия в резолюциите на ООН „Право на нациите за самоопределяне“. Тя напомни, че това е обичайна международна практика.  „Така например, през септември тази година в Шотландия ще се проведе референдум за независимост, но никой не коментира този въпрос. Защо спрямо нас се прилагат двойни стандарти? Защо в Крим да не се проведе референдум?“, попита Матвиенко.

Заместник-председател на Държавната Дума Сергей Железняк от своя страна, увери делегацията на Крим, че руските парламентаристи са готови възможно в най-кратки срокове да вземат всички решения, необходими, за осигуряването на всички права на жителите на Крим като на руски граждани, ако на референдума на 16 март те ще гласуват за присъединяване към Руска Федерация.

От своя страна говорителят на Върховния Съвет на Автономията на Република Крим Владимир Константинов обеща да направи всичко възможно  Крим да влезе в състава на Руската Федерация: „Искрено се надявам, че с общи усилия все пак ще успеем за възпитаме един нов лидер в Украйна, положителен герой, един нов Богдан Хмелницки, който ще обедини двете велики държави, които в действителност не могат да съществуват една без друго. Ние в Крим ще правим всичко възможно това да се случи, Русия да се съедини не само с Крим, но и с цяла Украйна“.