Русия ще отвърне на строителството на бази на американската ПРО в Румъния

Ударната авиационна групировка на Военновъздушните сили (ВВС) в Крим в близко бъдеще ще усили ескадрилата от далечни бомбардировачи Ту-22М3, съобщиха в сряда от руското военно ведомство, предаде „Известия“.

„На този етап е признато за достатъчно разполагането на летището в Крим на ескадрила от Ту-22М3. Нейните бойни възможности ще позволят съществено да се усили авиационното прикритие в акваторията на Черно море и Причерноморието“, каза събеседникът на изданието.

По неговите думи, това е „една от мерките, предприети в отговор на разполагането на територията на Румъния на бази с американски противоракети“.

Събеседникът на агенцията подчерта, че „зоната на досегаемост на Ту-22М3 и ракетите му се простира далече извън пределите на акваторията на Черно море“.

„Не е изключено в бъдеще групировката от Ту-22М3 в Крим да бъде увеличена до полк“, съобщи още източникът.

По-рано руското министерство на отбраната заяви, че базата на американската глобална система за ПРО в Румъния ще се превърне в поредната цел за руските ударни средства в случай на атака на САЩ срещу Русия.

Преди това източник в руското военно ведомство съобщи, че авиобазата в Гвардейск (Крим) през 2016 г. ще получи морски ракетоносен авиополк, въоръжен с далечните бомбардировачи Ту-22М3.

Далечният ракетоносец-бомбардировач Ту-22М3 е предназначен за поразяване на наземни, морски, подвижни и неподвижни цели със свръхзвукови управляеми ракети и авиобомби с обикновен или ядрен заряд.

Максималната излетна маса на Ту-22М3 е 124 тона. Комплексът от въоръжението е разположен вътре във фюзелажа и на две точки от външното окачване и включва 10 управляеми крилати ракети клас „въздух-повърхност“, „въздух-кораб“, бомби и морски мини.