Русия ще отвърне на новите санкции на Г-7

В Кремъл коментираха изказването на американския визепрезидент Джозеф Байдън, който след срещата с украинския премиер Арсений Яценюк заплаши Русия с нови по-строги санкции по линия на Г-7.

В частност, Байдън подчерта, че Щатите и „Голямата седморка“ ще продължат да оказват натиск върху Русия, за да може тя изцяло да реализира Минските споразумения, включително и в рамките на тезата за връщането на Киев на контрола над руско-украинската граница. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков обаче, на свой ред отбеляза, че при цялата готовност на Кремъл за различен род компромиси в рамките на международното сътрудничество, по въпроса за санкциите Москва предпочита да се придържа към принципа за реципрочност.

„Русия нееднократно в санкционните дела е подчертавала своята позиция на привърженик на принципа на реципрочност. Естествено, на основата на взаимност никакви санкционни стъпки няма да бъдат оставени без отговор“, заяви Песков пред журналисти.

По-рано прессекретарят на руския президент призова участниците в срещата на върха на Г-7 в Бавария „да освежат паметта си“ с основните тези от Минските споразумения. Той отбеляза, че гостите на срещата често свързват въпросите за отмяна или продължаване на санкциите срещу Русия със ситуацията в Донбас и случаите на нарушаване на протокола, подписан в Минск. По думите на Песков, европейските политици трябва внимателно да се запознаят с този документ, за да определят, кой все пак трябва да носи отговорност за случаите на нарушаване на примирието.

В Кремъл също така не считат за необходимо да коментират информацията в медиите за това, че САЩ са изразили загриженост във връзка със състоялата се по-рано визита на руския президент Владимир Путин в Милано. По думите на прессекретаря на президента на РФ, този въпрос се отнася изключително до двустранните отношения.

„Не бих искал да коментирам подобен род загриженост“, каза той. „По-скоро, това са въпроси, които се отнасят до отношенията между Москва и Рим“, добави Песков.

По-рано агенция АНСА съобщи, позовавайки се на свои източници в администрацията на САЩ, че в Белия дом с тревога следят визитата на руския лидер в една от страните-членки на Евросъюза в навечерието на срещата на върха на ЕС, където трябва да се реши въпросът за продължаването на санкциите срещу Русия.