Русия ще изпрати 49-та автомобилна колона с хуманитарна помощ за Донбас през втората половина на януари

Министерството на извънредните ситуации (МИС) на Русия планира да изпрати поредната 49-та автомобилна колона с хуманитарна помощ за жителите на Донбас през втората половина на януари. Това съобщи представителят на МИС на РФ Владимир Пучков, предаде ТАСС.

„Руската федерация стриктно изпълнява всички изисквания в международните документи. Веднага щом приключат всички процедури по съгласуване с украинските ни колеги и международните организации като Международния комитет на Червения кръст, поредният хуманитарен конвой ще бъде изпратен в Донецка и Луганска области – ориентировъчно през втората половина на януари“, съобщи Пучков.

По думите му в момента се извършва подготовката на хуманитарните стоки. Сред тях са хранителни продукти, лекарства и всички необходими материали за осигуряването на устойчивата дейност на социално значимите обекти, енергетиката, топло и водоснабдяването.

Съгласно решение на правителството на РФ министерството на извънредните ситуации е обновило цялата техника, осъществяваща доставянето на хуманитарната помощ в Донецка и Луганска области. На 30 декември Ногинският спасителен център към МИС е получил 120 нови товарни автомобила.

Пучков припомни, че през декември 2015 г. МИС допълнително е доставило в Донбас хранителни продукти, лекарства и оборудване, както и новогодишни подаръци.

От август 2014 г. до днес общо 48 колони на МИС са доставили в Донбас над 58 хил. тона хуманитарна помощ.