Русия ще засили позициите си в Средиземно море

Руския военноморски флот планира значително да засили арсенала си, включително и позициите си в Средиземно море, чрез въвеждане на подводници от проекта 636.3 в бойния състав на Черноморския флот на РФ. Това заяви главнокомандващия на ВМФ на Руска федерация Виктор Чирков.

„Това съединение (в Средиземно море) ще стане абсолютно достатъчно за изпълняване на задачите. Като цяло, общите цели на това съединение със Средиземно море са ясни – да се избегне и най-малката заплаха за сигурността и границите на Русия“, цитира ИТАР-ТАСС думите на Чирков.  Той напомни, че в момента се изпълняват задачи от 12 бойни кораби и плавателни съдове, включително атомния ракетен крайцер „Петър Велики“ и авионосец „Адмирал Кузнецов“.

„Към днешна дата, тези кораби са завършили успешно няколко задачи, включително осигуряването на транспортирането на сирийските химически оръжия в сътрудничество с китайски военноморски кораби, както и военноморски сили на други държави, мобилизирани за тази операция. Работата по плана продължава“, подчерта Виктор Чирков.

О. Г.