Русия ще доставя въглища на Украйна на ниски цени

Русия реши да достави 500 000 тона въглища на месец на Украйна, за да реши енергийния проблем на своята съседка, заяви руският вицепремиер Дмитрий Козак, цитиран от ТАСС.

Козак каза в ефира на телевизия „Россия 24“, че ако бъде сключено допълнително споразумение, страната му има готовност да достави още 500 000 тона, тоест общо 1 милион.

По думите му това решение е взето по молба на украинското правителство.

Енергоносителите ще бъдат доставяни при преференциални условия – на същите цени, на които се продават на вътрешния пазар в Русия.

Вицепремиерът изрази надежда, че тези доставки ще решат проблема с енергоснабдяването на Крим.

Доставките на ток от Украйна за Крим и Севастопол спряха на 24 декември. Тогава енергийният министър на новата руска република Сергей Егоров заяви, че Крим взема мерки, за да повиши собственото производство на електроенергия, за да осигури ток поне на половината от полуострова и да не бъдат прекъснати мобилните връзки.

Кримският ръководител Сергей Аксьонов пък заяви, че Русия е подписала в понеделник договор с Украйна за транзита на електроенергия на територията на Крим. По думите му, договорът гарантира непрекъснати доставки на електроенергия от Украйна за Крим. / БТА