Русия: Унгария може да се включи в „Северен поток“ и „Турски поток“

В Близко време Унгария може да се включи към проектите на „Газпром“ „Северен поток“ и Турски поток. Това съобщи Юрий Ушаков, помощник на руския президент в навечерието на визитата на Путин в Будапеща.

„Искам да отбележа, че нелоши перспективи за засилване на сътрудничеството (между Русия и Унгария – бел. ред.) има в нефтогазовата област: доставките от Русия осигуряват над 75% от унгарското потребление на петрол и 60% на газ. Не е изключено в бъдеще унгарските ни партньори да успеят да се включат в разработваните от „Газпром“ нови маршрути за доставка на енергоносители като „Северен поток“ и „Турски поток“. Сега се обсъжда въпросът, че може даже да има разклонение на „Северен поток“ към Унгария“, заяви той.

На срещата си в Будапеща с Орбан руският президент ще обсъди ситуацията в Украйна, както и тази в Близкия изток. По думите на представителя на Кремъл двамата политици също ще разговарят за възстановяване на отношенията между ЕС и Русия. „В този контекст унгарците играят достатъчно положителна роля“, подчерта Ушаков, цитиран от БГНЕС.

Унгария вече увери Русия за възможностите за урегулиране на проблемите със строителството от Русия на нови блокове в АЕЦ „Пакш“. „Росатом“ има проект за постояването на два нови блока в атомната централа. Стойността на проекта е 12 млрд. евро. 4 от петте проблема по реализирането на проекта били вече урегулирани. Остава петият – финансирането на проекта трябва да получи одобрение от Еврокомисията.

„Пакш“ е построена още през 80-те години на миналия век и в момента осигурява около 40% от електроенергията в Унгария. Включването в процеса на още два блока почти ще удвои количеството произвеждана електроенергия и ще създаде 10 000 нови работни места, подчерта Ушаков.

„Сега вече много зависи от позицията на Еврокомисията, която с помощта на „увъртания“ пречи на реализирането на този проект, който вече е съгласуван между унгарската и руската страна“, уточни Ушаков.

Според плановете строителството на новите мощности трябва да започне през 20918 г. Русия и Унгария се договориха за строителството на новите блокове в АЕЦ „Пакш“ през януари 2014 г. Русия ще предостави на Будапеща държавен кредит от 10 млрд. евро. Общо инвестициите в двата блока няма да са повече от 12,5 млрд. евр.

В програмата на посещението на Путин в Унгария е включено подписването на пан за консултации между външните министерства на двете страни за 2017 г. и комплексна програма за междурегионално сътрудничество за периода 2017-2022 г.

До момента Путин и Орбан са се срещали вече 6 пъти, като традиционно срещите си те провеждат през февруари.