Русия укрепи границата с Донбас с ровове и заграждения

Руско-украинската граница в ростовска област е укрепена с ровове и заграждения, съобщи „Российская газета” с позоваване на информация от гранични отдели на спецслужбите.

Покрай границата, част от която е под контрола на опълченците в Донбас, са издигнати над 40 км заграждения и са изкопани около 100 км ровове. „Инженерното укрепване на държавната граница се прави за осигуряване на стабилността на Донския край, а така също за пресичане на незаконното пренасяне на оръжие”, съобщили от граничното управление.

От началото на 2015 г. граничарите в Ростовска област са възпрепятствали над 60 опита за внасяне в Русия на оръжие и боеприпаси. Иззети са над 40 броя стрелково оръжие, около 6000 боеприпаси (патрони), над 200 гранати, 100 снаряда, над 30 мини. Задържани са 130 нарушители на границата. Граничарите са били принудени 5 пъти да откриват огън.

Руско-украинската граница е дълга 1974 км., но граничната служба на Украйна не контролира 409 км в Донбас.

От 2014 г. Украйна също изгражда по границата защитни съоръжения: противотанкови ровове, наблюдателни кули, сигнални средства, опорни пунктове за граничарите. Само през 2015 г. за тази цел ще бъдат изразходени над един милиард гривни (около 200 милиона долара).