Русия увеличи квотата за временно пребиваване заради украинските бежанци

Руското правителство увеличи квотата за издаване на разрешение за временно пребиваване (РВП) на чужденци и лица без гражданство, съобщиха на сайта на правителството.

В документа се пояснява, че решението е свързано с „нарастващия брой украински граждани, принудително напуснали територията на своята държава, желаещи да пребивават в Русия и да получат за тази цел разрешение“.

С предложения за увеличаване на квотата са се обърнали 38 руски региона. В 22 от тях към момента лимитът е изразходван на 70 – 100 %. Както се отбелязва в разпореждането, към 1 юли 2015 г. общо в страната квотата е била изчерпана на 55,3 процента, а в 19 субекта – от 80 до 100 %.

През юли ръководителят на Федералната миграционна служба (ФМС) Константин Ромодановски съобщи, че на територията на Русия се намират 2,6 млн. украински граждани, като над половин милион от тях са бежанци от югоизточните области на Украйна.

По данни на ФМС, над 570 хил. украинци, пристигнали в Русия при извънредни ситуации, са получили РВП, както и правото за работят без издаването на допълнителни документи. Също така от ведомството тогава заявиха за разширяване на преференциалния режим за бежанците от Югоизточна Украйна.

През януари миграционното ведомство, „изхождайки от хуманитарни съображения“, позволи на украинците нееднократно да удължават срока на пребиваването си, ограничен до 90 дни. Този режим бе в сила до 1 август.

В същото време в началото на 2015 г. от ФМС изчислиха, че в Русия към момента се намират над 2,4 млн. украинци, сред които повече от 800 хил. бежанци от югоизточните региони на Украйна.