Русия създава чуждестранен легион?

Използвайки опита от скорошните си военни кампании, Русия възнамерява да улесни воденето на специални операции от редовни армейски подразделения, като приспособи сегашното законодателство за действия при извънредни условия. Това пише вестник „Ведомости“ в редакционен коментар, цитиран от Би Би Си.

В петък руското правителство внесе в Държавната дума проект за поправки в закона за военната служба, който легализира краткосрочните договори за военни, изпълняващи специални задачи в страната и в чужбина, и им предоставя всички права на участници в специални операции.

„Русия легализира статута на бойците си в чужбина – това означава, че Кремъл и за в бъдеще най-малкото не изключва възможността да използва руски военни в чужбина при операции с цел да повиши собствения си престиж“, обяснява вестникът.

Щом бъде приет законът, вече няма да е наложително руските държавни лидери да се прикриват с евфемизми за „опълченци“ и за „армейски магазини“, откъдето те получавали екипировка и бойна техника, заключава „Ведомости“. Законът ще легализира руските наемници, твърди „РБК“. Военни експерти на изданието обясняват появата на проекта с необходимост да се легализира дейността на служители на частни военни компании (ЧВК) в Сирия.

„Законопроектът безспорно може да подсигури възможност за чисто документиране на дейността, извършвана от наемниците в ЧВК на Вагнер“, смята аналитикът Александър Храмчихин. Т.нар. група на Вагнер е неформална групировка от 2500 бойци, главно бивши руски военни, пояснява всекидневникът.

Според Храмчихин проектът е опит да бъде улеснена дейността на отряда на Вагнер, участващ по данни на „РБК“ във военния конфликт на сирийска територия. Бъдещият закон не само ще обоснове статута на тази групировка в рамките на международното право, но ще създаде и юридическа база за поява на подобни структури, смята юристът проф. Дмитрий Лабин.

Нормативният акт ще осигури „основание за създаване на нещо като френския чуждестранен легион, в който военнослужещи изпълняват задачи, разчитайки да получат гражданство, възнаграждение или други облаги“, казва експертът.

Източник: Дарик нюз