Русия става по-примамлива от Евросъюза за Молдова

Все повече жители на Молдова излизат с поддръжка на Русия, за което способстват грешките на молдовските власти и сдържаната позиция на ЕС, пише The New York Times.

Опасявайки се още повече да усложнят отношенията с Русия, на продължаващата и днес (22 май) среща „Източно партньорство” в Рига европейските политици не възнамеряват да обещаят на бившите съветски републики перспективи за членство в НАТО. Според NYT, това ще застави Молдова да се разочарова от Европа и да се замисли за сътрудничество с Русия.

„На Русия даже не й се налага нищо да прави, тя трябва просто да почака. Идеята на Европа се дискредитира сама”, счита Ян Фелдман, член на правителствения съвет по борба с дискриминацията.

Европа загуби от Русия битката за сърцата и умовете на молдовците, заявила за NYT служителката в молдавското МВнР Даниела Морар, занимаваща се с въпросите на евроинтеграцията. „Гражданите на Молдова имат достатъчно причини да се отнасят с подозрение към ЕС.”

„Сега враждебните проевропейски политици в Молдова, както и техните колеги в Украйна, така се опетниха с неспособността да се борят с корупцията и да създадат функционираща държава, че според мнението на много молдовци Русия изглежда примамлива” – пише NYT.

„Ние загубихме подкрепата на обществото”,  признава бившия премиер на страната Юрий Лянке.  Според неговите думи, избирателите „не са видели резултати в борбата с корупцията и бедността”.

Неотдавнашното социологическо допитване показва, че само 32% все още искат да влязат в ЕС, което всъщност Брюксел не възнамерява да предложи. Половината от допитаните заявяват, че предпочитат Евразийския съюз. Общо 40% от молдовците са за ЕС, в сравнение със 78% през 2007 г.

Молдовските политици „много добре пяха европейската песен”, за да впечатлят Брюксел, отбелязва за NYT високопоставен европейски дипломат. В резултат дискредитираха и своите проевропейски партии, и Евросъюза. В резултат обикновените хора считат, че „с Русия не може да бъде по-лошо”.

Ние не можем да съществуваме без руския пазар” – твърди лидерът на Партията на социалистите Игор Додон. „На Евросъюза беше нужна история на успеха и той избра нас. Сега всички разбират, че това е било илюзия”, обобщава той.