Русия спира да поддържа българските самолети МиГ

Автор: Росен Стойчев.

Руската самолетостроителна корпорация РСК „МиГ“  е предупредила България за възможността за преустановяване на обслужването на българските самолети „МиГ“, съобщи ТАСС.

Това се посочва в писмо на генералния директор на компанията Сергей Коротков, адресирано до руския посланик в София Юрий Исаков.

„Изпълнението на ремонта на двигателите на българските самолети от страна на полските предприятия би било основание за преустановяване на договореностите за поддръжка и експлоатация на самолетите МиГ 29 на българските ВВС. Също така под въпрос ще бъде поставена безопасността на превозните средства и гарантирането на безопасността на пилотите“, се казва в писмото.

На 22-ри октомври България и Полша подписаха договор за ремонт на българските самолети, които са руско производство.  От РСК „МиГ“ заявяват, че сумата за ремонт на двигател на самолет, която са предложили на България е възлизала на 1.050 млн. евро, докато полската оферта е била 1.023 млн.  Руската страна обаче е була готова да гарантира за 500 летателни часас, докато Полша за 350. Все пак от компанията се надяват, че ще могат да продължат сътрудничеството си с българската страна.

 

Източник: fakti.bg.