Русия спечели 1-во място в Армейските международни игри

Русия е победител в генералното класиране на първите Армейски международни игри (АрМИ).

В рамките на АрМи ще бъдат раздадени 480 награди. На практика във всички конкурси Русия е лидер, а Китай е на второ място.

Първите в световната история Армейски международни игри (АМИ), създадени по идея на ръководството на руското министерство на отбраната, се проведоха в Русия през първите две седмици на август. Над 2 хил. участници от 17 страни се състезаваха в 12 конкурса по полева, въздушна и морска подготовка на 11 армейски и морски полигона от Сибир до Краснодар в Южна Русия.

В частност, танкистите се състезаваха в „Танков биатлон“, военните от моторизираната пехота показаха уменията си за управление на бойни автомобили, пилотите се състезаваха в пилотиране, бомбардиране и десант, дори военните кулинари от 12 страни се съревноваваха в конкурса „Полева кухня“.

Нивото на подготовка на всички отбори на Армейските игри нараства с всяка година, а съперничеството им става все по-напрегнато, счита главнокомандващият Сухопътните войски на РФ генерал-полковник Олег Салюков.

„С всяка  изминала година съперничеството става все по-сериозно и по-сериозно. Израснаха много отбори: Казахстан, Сърбия. Представителите на Китай отделят голямо внимание на въпросите за анализа, внимателно и съвестно отбелязват всичко – тук те имат специални групи. Прогресът е очевиден“, подчерта той пред журналисти.

Сред участниците в Игрите са: Ангола, Армения, Азербайджан, Беларус, Венецуела, Египет, Индия, Казахстан, Киргизстан, Китай, Кувейт, Монголия, Никарагуа, Пакистан, Сърбия и Таджикистан. Като наблюдатели присъстват представителите на Иран, Виетнам, Република Корея, Мианмар, Туркменистан и Бразилия.

Салюков отбеляза, че сред международната общност се наблюдава много голям интерес към Армейските игри. „Мисля, че другата година ще има още повече и участници, и наблюдатели“, каза той.

Салюков подчерта, че на Армейските игри „всичко е честно“ и в нито един от конкурсите не е имало никакви преференции за Русия. Нещо повече – руските военни се стараят да споделят с чуждестранните си колеги различни хитрости в управлението на танкове и бойни автомобили, както и в провеждането на стрелба.

„Ние сме отворени и се отнасяме много положително към всички въпроси, отнасящи се до участието в „Танковия биатлон“ на всяка страна, включително, например, на Северна Корея. Могат да дойдат със своя техника, а могат и с наша. Както и всяка друга страна, която изяви желание“, каза той.

„Съществуват определени трудности, но, може би, с времето участниците ще престанат да се притесняват и резултатите ще бъдат отлични, – продължи Салюков. – Ние изпратихме покани на всички, включително и на страните от НАТО. Може би, някои от страните, които през тази година изпратиха наблюдатели, в началото трябва да погледат, да се запознаят“.

Над 250 хил. зрители и 2 хил. представители на руските и чужди медии, в това число и от страните от НАТО, посетиха първите  Армейски международни игри (АрМИ), съобщиха организаторите.

„Първите АрМИ, които провежда министерството на отбраната на Русия, предизвикаха безпрецедентен интерес сред представителите на руските и чуждите медии“, се казва в релийза на военното ведомство. Според данни на министерството, ежедневно на 11 армейски и авиационни полигона в цяла Русия, заедно с участниците в състезанията, са излизали „на бойното поле“ и десетки снимачни екипи,  стотици журналисти и фотографи от информационни агенции, централни и регионални печатни и интернет-медии от над 40 страни.

Над 11 милиона интернет потребители са гледали снимки и пряко излъчване на АрМИ-2015 на сайта на министерството на отбраната на Русия в социалните мрежи.