Русия смята да ограничи контактите си със страните, подкрепящи санкциите

Съветът на федерациите на Русия временно преустановява междупарламенарните си контакти със страните, подкрепящи антируските санкции, в това число и САЩ. Това заяви първият заместник-председател на международния комитет на горната камара на руския парламент Владимир Джабаров, предаде ИТАР-ТАСС.

„Това не означава окончателен разрив в отношенията, просто на този етап ние се отказваме от по-рано планираните парламентарни визити в САЩ и Гърция”, поясни сенаторът, като допълни, че „във връзка с текущото международно положение Съветът на федерациите желае да преосмисли своите международни посещения”.

„Ние не се занимаваме с парламентарен туризъм. Ние просто искаме нашите контакти да имат полза”, заяви Джабаров.

На свой ред председателят на комитета на Съвета на федерациите по регламент и организация на парламентарната дейност Вадим Тюлпанов съобщи, че във връзка със сложното международно положение депутатите вече ще планират задграничните си посещения ежемесечно, а не както преди – на три месеца.

За месец октомври в Съвета на федерациите са планирани 19 парламентарни визити извън граница. За тази цел са заделени около 100 хил. долара, което съвсем  малко под месечния норматив от 109 хил. долара.