Русия: Следващият шеф на ООН да е от Източна Европа

Следващият генерален секретар на ООН трябва да е представител от региона на Източна Европа, съобщи в интервю за ТАСС постоянният представител на Русия в международната организация Виталий Чуркин, цитира fakti.bg.

„В момента трябва за първи път представител от Източна Европа да е генерален секретар на ООН“, посочи Виталий Чуркин. Той припомни, че в международната организация има изграден регионален принцип за издигането на кандидатури за постовете в ООН.

Бан Ки-мун беше избран за шеф на ООН, когато беше ред на Азия, припомни руският дипломат. Той припомни, че представителите на Източна Европа в специално писмо до Общото събрание с искане следващият генерален секретар да е от техния регион. Виталий Чуркин посочи, че Русия подкрепя документа.

Той посочи, че сред спряганите имена е и председателят на ЮНЕСКО Ирина Бокова. През юни 2014 г. правителството на Пламен Орешарски обяви, че издига кандидатурата ѝ за генерален секретар на ООН.

Хърватският министър на външните работи Весна Пушич съобщи, че се кандидатира за поста генерален секретар на ООН.

Гласуването за новият шеф на международната организация се очаква да бъде през есента на 2016 г., а новият генерален секретар ще стъпи в длъжност на 1 януари 2017 г.