Русия си върна центъра за радиоприхващане в Куба

Русия и Куба достигнаха до принципиална договореност за връщането на Русия на правото на ползване на радиоелектронен център в Лурдес, (околностите на Хавана), предаде вестник „Комерсант“.

По време на СССР центърът е позволявал да бъдат контролирани радио и телефонни връзки над значителната част на територията на „потенциалния противник“.

Информацията, че Русия си връща центъра за радиоприхващане в Лурдес са потвърдили пред „Комерсант“ няколко източника от структурите на властта в Москва. Те поясниха, че Москва е започнала преговорите с Хавана по този въпрос още преди няколко години.

По хода на латиноамериканската обиколка на руския президент Владимир Путин, при визитата му в Куба, договореността за връщането на центъра е била постигната. Същевременно, Русия опрости 90% от кубинския дълг (около 32 $ млрд).

В Министерството на отбраната и Генщаба, които ще управляват радиоелектролокационния център в Лурдес, тази информация засега не се коментира.

Напомняме, че центърът е започнал работата си през 1967 година и се е използвал до 2001 г. Тогава руските власти се отказали от комплекса, поради недостиг на средства за поддръжка, както и по настояване на САЩ. Обектът в Лурдес в онова време е бил най-мощният център за радиоелектронно разузнаване на СССР, разположен извън границите на страната.

Решението, радиоелектролокационния център в Лурдес да бъде върнат на Русия, според източника от Министерството на отбрана на РФ, е подобреното финансово състояние на Русия и охладените отношения със САЩ.

Той пояснил на изданието мотивацията на Москва да върне центъра: „САЩ така и не оцениха жеста ни на добра воля“, ето защо, по негово мнение, Москва е имала всички основания да реанимира проекта, подсилвайки по този начин своя наземен арсенал в сферата на разузнаването.

На срещата с председателя на съвета на министрите на Куба Раул Кастро, Владимир Путин обеща, че „Русия ще оказва помощ на кубинските си приятели в преодоляването на незаконната блокада на острова“.