В Русия се провеждат учения на стратегическите ракетни войски

Близо 400 единици техника, включително автономните пускови установки „Топол“, „Топол-М“ и „Ярс“ отработват задачи по привеждането в бойно дежурство от Тверската област до Алтайския край, съобщиха от пресслужбата на руското министерство на отбраната, предаде РИА Новости.

Бойното дежурство на маршрутите за патрулиране на подвижните грунтови комплекси в Ракетните войски със стратегически предназначение (РВСН) ще продължи повече от месец. „В хода на ученията стратегическите ракетни комплекси отработват въпросите по разгръщането на полеви позиции, извършването на пробег, инженерно оборудване на позициите, организирането на маскировка и бойна охрана“, се казва в съобщението.

По време на ученията противодиверсионните формирования ще откриват, блокират и унищожават условни диверсанти и саботьори. В този етап се използват и новите противодиверсионни машини (БПДМ) „Тайфун-М“ с безпилотни летателни апарати.

Също така на ученията ще бъдат отработени задачи по преодоляването на условно заразени участъци, отблъсването на нападения от наземен и въздушен противник и организиране на взаимодействие с придатъчни подразделения.

В хода на учения ще бъдат изпълнени и задачи по условния пуск на ракети, съобщиха още от министерството на отбраната на РФ.

Общо до края на годината РВСН ще проведат над 40 щабни и около 20 командно-щабни тренировки и близо 10 командно-щабни и 50 тактически учения.