Русия се отказа от „Мистрал“, ще построи свои хеликоптероносачи

Русия окончателно се отказа от поръчаните на Франция „Мистрал“-и, и в момента става дума единствено за обсъждането на сумата за компенсацията. Това съобщи заместник-председателят на колегията на Военно-промишлената  комисия на Русия Олег Бочкарьов.

„Това, че Русия няма да ги получи е факт, и сега има само една дискусия – за сумата, която трябва да бъде върната на Русия“, заяви Бочкарьов, цитиран от ТАСС.

По неговите думи Русия планира сама да построи хеликоптероносачи, подобни на „Мистрал“. „Ние сме планирали строителството на такива кораби, те са в проект, но ние ще ги строим по друг начин. Ние имаме малко по-различна идеология за работата на морския десант. И просто така директно да копираме „Мистрал“, няма да го сторим“, съобщи той.

Първият хеликоптероносач, построен за Русия, бе пуснат на вода още през октомври 2013 г. и през ноември миналата година трябваше да бъде предаден на ВМФ на РФ. В последния момент обаче, Париж даде „заден ход“, мотивирайки решението си със ситуацията в Украйна. Предаването на втория кораб, получил името „Севастопол“, също бе замразено.