Русия напуска Международния наказателен съд в Хага

Руският президент Владимир Путин в сряда (16 ноември) подписа разпореждане за намерението на Русия да се оттегли от Римския статут на Международния наказателен съд, съобщи „Комерсант„.

„Да се приеме предложението на руското министерство на правосъдието за изпращане на генералния секретар на ООН на уведомление за намерението на Руската федерация да не бъде участник в Римския статут на Международния наказателен съд, приет на Дипломатическата конференция на пълномощните представители под егидата на ООН в Рим на 17 юли 1998 г. и подписан от името на Руската федерация на 13 септември 2000 г.“, се посочва в документа, публикуван на официалния портал за правна информация на Русия.

„Международният наказателен съд така и не оправда надеждите, които му се възлагаха, и не се превърна в истински независим и авторитетен правосъден орган“, каза говорител на руското външно министерство, цитиран от „Индипендънт„.

Римският статут, който влезе в сила през 2002 г., е основната дейност на Международният наказателен съд. Русия подписа международният договор през 2000 г., но и до момента не го е ратифицирала. Така юрисдикцията на международното правосъдие не обхваща Русия, както и САЩ, Китай, Украйна и редица други страни, посочва РИА „Новости“.

ЮАР, Бурунди и Гамбия също вече обявиха намерението си да излязат от състава на съда. На африканския континент съдът е обект на критики в пристрастие и затова, че разследва изключително събития, случили се на територията на Африка, посочва „Комерсант“.