Русия разработва свръхзвукова ”умна” бомба

Скоро ще приключат изпитанията на най-новата версия на руската „умна“ бомба КАБ-250, съобщават руски медии, цитирани от fbr.bg.

КАБ-250 е продължение на по-голямата високоточна КАБ-500, която бе използвана за пръв път през септември в Сирия. Има две версии на 250-килограмовата бомба КАБ: с лазерно и със сателитно насочване.

КАБ-250 е основана на принципа „пусни и забрави“ (или „стреляй и забрави“ при управлението на ракети) и включва най-новите постижения в областта на науката и технологиите, включително и опита от предшественика си КАБ-500.

Инерционната управляваща система насочва бомбата към целевата зона. Два или три километра преди целта бордовият компютър казва на термалната търсеща глава да намери посочената цел.

Тази инфрачервена оптика сравнява образа на мишената с програмираното предварително в паметта ѝ изображение и коригира траекторията на бомбата, така че радиусът на отклонение да не надвишава три метра.

КАБ-250 има разпръскваща се бойна глава, която може да унищожи уязвими материали, не-бронирани превозни средства, както и други вражески съоръжения. Бомбата може да се пуска индивидуално или в залпове.

КАБ-250 е с дължина 3,2 метра, тежи общо 256 кг., като бойната глава е 165 кг.,а експлозивът – 90 кг.

Бомбата има сложен, компактен дизайн и е с четири крила за по-голям обхват на безмоторното летене. Тя пада от самолет с 45 метра в секунда.

КАБ-250 може да се използва при всякакви метеорологични условия и по всяко време на деня, като могат да се въведат различни траектории и скорости от няколко Мах. Аеродинамичните крила и почти идеалното разпределяне на боеприпаса осигуряват висока маневреност и по-голям обхват.