Русия разработва нова въздушна бомба за борба с подводници

Руски инженери искат да приспособят новата въздушна бомба срещу подводници „Загон-2“, за да може да се използва с вертолетите Ми-14, предаде РИА Новости, като цитира главния изпълнителен директор на концерна „Техмаш“ Сергей Русаков, предаде fbr.bg.

„Бомбата за борба с подводниците, разработена от Научно-изследователския институт по машиностроене, първоначално бе предназначена за употреба от хеликоптерите Ка-28, но сега проучваме употребата ѝ и с други летателни апарати като Ми-14“, казва Русаков.

Въздушната бомба срещу подводници „Загон-2“ е за нападение над подводници на повърхността на морето, на перископна дълбочина и на голяма дълбочина. Когато бъде пусната над подводни цели, 120-килограмовата бомба се спуска с парашут, който се отделя при досега с водата. След това бомбата потъва надолу заради гравитацията и се насочва към целта с помощта на сонар и система за контрол на движението.

„Загон-2“ е дълга 150 см. и може да открива вражески подводници на разстояние до 450 метра и на дълбочина до 600 метра.Тя може да се пуска от самолетите за борба с подводници Ил-38 и Ту-42М.

Наричан „убиецът на подводници“, Ми-14 е базиран на сушата амфибиен хеликоптер, който може да носи ядрено оръжие. Той е въоръжен с торпедо, 12 64-килограмови или осем 120-килограмови дълбочинни бомби. Освен това, той може да пренася ядрена бомба за борба с подводници, която тежи 1,600 тона и има сила от 1 килотон. Тя унищожава всяка подводна мишена в радиус от 800 метра. Ми-14 разполага и с водоустойчив оръжеен отсек, който позволява превоз на едно торпедо или осем дълбочинни бомби. Има и радар, монтиран под носа.

Хеликоптерът спечели прозвището си „убиец на подводници“ в края на 1980-те години, когато разкри и потопи подводница на НАТО, отклонила се в съветски териториални води.

Под силния натиск от страна на САЩ всички вертолети Ми-14 на руските ВМС бяха изведени от експлоатация през 1996 година.

В момента обаче има голямо превъоръжаване в руския флот и Министерството на отбраната планира да поднови производството на амфибийните хеликоптери Ми-14 в Казан.