В Русия разработват нова балистична ракета

В Русия ще бъде създадена нова балистична ракета, съобщава вестник „Известия“. С разработването й ще се заеме държавният ракетен център „В.П. Макеев“, разкри генералният директор и главен конструктор Владимир Дегтяр, предаде РИА Новости.

Съобщава се, че центърът вече е получил държавен договор за провеждане на опитно-конструкторската работа по създаването на новата балистична ракета. Както пише изданието, тя се създава за перспективните атомни подводници от пето поколение „Хъски“.

„Към настоящия момент изпълняваме няколко договора с Министерството на отбраната по разработването на сухопътни и морски балистични ракети. Това е новата тежка балистична ракета „Сармат“ за актуализиране на сухопътната групировка както и работата по нова перспективна машина“, цитира изданието думите на Дегтяр.

Източници на „Известия“ поясняват, че може да става въпрос за нова морска балистична ракета, която ще замени разработената в Московския институт по топлотехника стратегическа система „Булава“. Тази ракета се създава за въоръжаване на атомните подводници по проект 955 от клас „Борей“, които се отнасят към четвърто поколение.