Русия разочарована от дискусиите в ООН след приемането на резолюция за Украйна

Русия е разочарована от дискусиите в ООН след приемането на резолюция за Украйна и от опитите на редица страни да пренапишат споразуменията от Минск, заяви постоянният представител на Русия в Съвета за сигурност на ООН Виталий Чуркин, цитиран от ТАСС.

Русия е разочарована, че след приемането на резолюцията някои дипломати отново прибягнаха до обичайната си реторика, която често не е безобидна, подчерта Чуркин. „Особено вредни в сегашните условия са опитите да се пренапише споразумението от Минск. Някои делегации започнаха да избират определени места и да говорят как всъщност изглежда споразумението от Минск“, добави руският дипломат. „Сега ситуацията е много проста“, смята той. Просто трябва да се прочете и приложи приетата резолюция в подкрепа на споразуменията от Минск и приложенията към нея, уверен е руският дипломат.

Той напомни също, че постигнатото през септември предишно споразумение се е провалило, защото Киев е продължил да обстрелва градове, предаде ТАСС. Западът подтикна Украйна към конфликта, подкрепяйки силовите действия на Киев срещу недоволните жители на източните части на страната, заяви Чуркин.