Русия публикува документи за чуждестранни формирования, участвали в Червената армия

Руското военно министерство публикува документи за чуждестранните формирования, участвали в Червената армия по времето на Втората световна война, съобщи  ИТАР-ТАСС.

От документите е видно, че над 80 хил. поляци-доброволци са воювали в състава на 1-ва Полска армия, която е сформирана на територията на тогавашния СССР. По-рано руското военно министерство публикува неизвестни документи, включително и за създаването на френския авиополк „Нормандия“.

„В навечерието на 70-та годишнина от Великата Победа на сайта на Министерството на отбраната на Руската федерация са публикувани разсекретени материали от фондовете на Централния архив на военното ведомство, разказващи за създаването на територията СССР и далечното участие в борбата с фашизма на чуждестранните военни формирования.

В публикуваните документи е отразена историята наформирането на чехословашки, югославски, румънски, български, унгарски и полски части и съединения, които действат в състава на Червената армия“, съобщиха от пресслужбата на военното ведомство в Москва.

От там подчертаха, че сред документите има информация за създаването на най-известното национално военно формирование в състава на Червената армия – френския авиополк „Нормандия“.

„В доклада на командването 1-ия изтребително-авиационен полк „Нормандия“ за резултатите от бойната им дейност в периода на Великата Отечествена война 1942-1945 година подробно разказват приноса на френските авиатори, които са направили 5 хил. бойни полета и са унищожили 278 противникови самолета. Почти целият състав на авиополка е получил военни награди, а четирима са удостоени със звание „Герой на СССР“, разказват от военното министерство на Русия.

Сред документите има и свидетелства за това, че над 80 000 полски доброволци са воювали в състава на 1-ва Полска армия, изцяло сформирана на територията на СССР.Нейните части и съединения след ожесточени боеве първи са отишли да освобождават Варшава, гласят документите./

Източник: news.ibox.bg