Русия произведе първия образец собствен берилий

Томският политехнически университет (ТПУ) съвместно със „Сибирския химически комбинат“ АД (СХК, предприятие на „Росатом“) получиха първия руски образец на стратегически важния метал берилий.

Берилият е рядък метал, притежаващ съвкупност от физически и механични свойства, подходящи за широк спектър от приложения. Използва се в много отрасли на промишлеността. Този метал се използва в атомния и аерокосмичния отрасли, използва се в производството на телекомуникационно оборудване. Сега нуждите на Русия от берилий се удовлетворяват от внос. Металът се произвежда в САЩ, Китай и Казахстан.

Както съобщи прес-службата на СХК, образец от произведения в предприятието берилий е бил предоставен в края на 2014 година. Сега се обсъжда възможността този метал да се произвежда в бъдеще.

Разработката на технологията на производство на берилий се води от ТПУ със средства от Министерството на промишлената търговия на РФ. Проректорът на вуза по научна работа и иновации Александър Дяченко обясни пред РИА Новости, че първата лабораторна партия от този метал била 100 грама.

„Получихме първото кюлче, това е първият руски берилий. През тази година ще разработваме технологията“, — обясни той.

В близките години учените планират да работят със суровини на Руския резерв, но по-нататък ще разчитат на суровини от Ермаковското месторождение в Бурятия. По-рано Дяченко казваше, че в перспектива промишленото производство на берилий може да започне през 2020 година.

РИА Новости

http://cont.ws/post/72072/